Vanaf oktober 2012 heeft Mantra meerdere malen een hoefzweer gehad.
Mantra is altijd gevoelig geweest voor hoefzweren en elk jaar had hij hier wel een keer last van. Wanneer deze echter opengelegd werd en het ontstekingsvocht goed af kon vloeien, herstelde het altijd weer prima.
In oktober 2012 had Mantra weer een hoefzweer. Ditmaal kwam de ontsteking eraan de kroonrand uit. De dierenarts heeft deze opengemaakt en na enkele dagen alles goed schoon te houden, herstelde Mantra weer van zijn pijnlijke voet en de bijbehorende kreupelheid.
Na ca. 5 weken constateerde ik weer een onregelmatigheid bij Mantra, die na enkele dagen uitmondde in echte kreupelheid. Wederom kwam de ontsteking er bij de kroonrand uit. Ditmaal had ik ook de hoefsmid erbij gehaald, die argwaan kreeg en zodoende kwam er een tweede hoefsmid bij, die meer gespecialiseerd is in afwijkingen aan de hoef. Hij verdacht Mantra van een hoornzuil.
Wat is een Hoornzuil?
De teenhoornzuil
Zoals de naam al aangeeft, bevindt deze hoornzuil zich in de teen van de hoef.
De hoofdoorzaken van dit soort hoornzuilen zijn meestal een hoefzweer of een trauma van buitenaf waardoor de kroonrand is beschadigd. De kroonlederhuid die de hoorn aanmaakt, krijgt door deze beschadiging een prikkel waardoor een abnormale aangroei van hoorn gevormd wordt aan de binnenzijde van de hoornschoen.
Doordat de hoornschoen en de onderliggende weefsels vast met elkaar verbonden zijn, creeert de hoornzuil extra druk op de onderliggende lederhuid en zal hierdoor ook pijn ontstaan. In ernstige gevallen kan een hoornzuil zoveel druk uitoefenen op de onderliggende weefsels dat er een sleuf in het hoefbeen ontstaat.
Aan de buitenzijde van de hoef is niks te zien, maar aan de onderkant van de hoef is dan vaak een onregelmatige vorm van de witte lijn te zien. Door deze onregelmatige structuur van het hoorn op die plaats is deze plak gevoelig voor het binnendringen van bacteriën. Wij spreken dan van een geïnfecteerde hoornzuil hetgeen zeer pijnlijk is en behandeld moet worden om verdere schade aan het hoefbeen te voorkomen. Behandelen zoals een hoefzweer levert een kort resultaat op maar de dieper gelegen delen blijven ontstoken en de pus zal zich opnieuw gaan ophopen met uiteindelijk zoals op bovenstaande röntgenbeeld aantasting van het hoefbeen.
Na de benodigde informatie ingewonnen te hebben via internet, bij verschillende hoefsmeden en dierenartsen, die allemaal hetzelfde verhaal vertelden, heb ik in overleg met mijn dierenarts - Michel Schoolmeesters - besloten om Mantra, nu hij ontstekingsvrij was naar de kliniek te brengen voor een foto en indien er afwijkingen geconstateerd zouden worden, direct tot opereren over te gaan.
Op 8 februari kon ik terecht bij Michel. Na een reeks aan foto's gemaakt te hebben, die vaag een afwijking aan het hoefbeen lieten zien, hebben we besloten de hoef open te maken.
De sedatie en verdoving worden gedaan door de dierenarts en de eigenlijke behandeling werd uitgevoerd door de hoefsmid - Gerben Bronckhorst.
Alvorens te opereren werden er ijzers aangebracht aan beide voorvoeten. De te behandelen hoef kreeg een ijzer met de takken naar voren, netzo als bij een hoefbevangen paard, zodat de toon mooi vrij ligt.
De echte behandeling kon toen beginnen. Mantra werd aan beide zijden van de kogel verdoofd, zodat de ondervoet gevoelloos was.
Overgenomen van Klassiek paardrijden.